Feest van de Geest 2018

Posted by Webredactie HR, With 0 Comments, Category: Activiteiten,

Rond Hemelvaartsdag en Pinksteren van 5 t/m 8 mei en van 13 t/m 16 mei zal dit jaar weer het Feest van de Geest gehouden worden.

In onze regio, Noord-West Overijssel en Zuid-West Drenthe, doen inmiddels 18 kerken en 28 kunstenaars mee. Het thema is: “Vrijheid van Geest”. De concrete aanleiding voor dit thema was de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs vorig jaar. Geloof, kerk en kunst kunnen een tegenwicht bieden om ons niet te laten regeren door de angst. Inspiratie vindt haar weg, waar mensen zich geestelijk en lichamelijk vrij kunnen bewegen. Verbonden door Beeld, Woord, Klank en Monumentale Architectuur willen we met het Feest van de Geest de verbeelding van het publiek aanspreken.

Kunstenaars in de Brug-Es Kerk

Met Hemelvaart en Pinsteren 2018 exposeren ook weer kunstenaars in onze kerken te Dwingeloo. De kerken zijn op deze dagen van 12.00 uur tot 17.00 uur open. In de Brug-Es Kerk zijn dat Ammie Elling uit Giethoorn en Anneke Jansen uit Ruinen.
Hierbij geven ze in een paar zinnen aan wat hen motiveert en inspireert.

Bij vrijheid van geest denk ik aan de mens in al zijn onderlinge verschillen: zoals van geloof, cultuur en afkomst! Het is ook een dieper bewustzijn van onafhankelijkheid en de verantwoording nemen voor je eigen leven. Bij de geest heb ik het gevoel dat je bijna bij elk geloof naar boven kijkt en ik heb dan ook geprobeerd het kijkpunt in sommige schilderijen bovenaan te leggen.

Ammie Elling | www.ammieelling.nl

Kunst zonder invloed bestaat niet! Bewust of onbewust worden we dagelijks geconfronteerd met prikkels, die denken, doen en laten beïnvloeden. Mijn persoonlijke en voornaamste bron van inspiratie vind ik vooral in de natuur. De steeds herhalende ritmiek, die daarin te ontdekken is, probeer ik te vertalen in mijn werk.
Basismateriaal voor mijn objecten bestaat uit porseleinklei, waaraan papier is toegevoegd. Tijdens de stook verbrandt het papier en ontstaat een struktuur, die nieuwsgierig maakt.
Geconcentreerd bezig zijn, bijna gedachtenloos, gericht op het resultaat dat ik voor ogen heb voelt voor mij als meditatie.

Anneke Jansen | www.boecketeyn.nl