Helpende Handen in de Meppeler Courant

Aandacht voor Helpende Handen in de Meppeler Courant

In de Meppeler Courant is een mooi artikel verschenen over de actie 'Helpende Handen'. Hierin komt goed naar voren waarom wij als Brug-Es Kerk deze actie hebben opgezet. Hieronder het artikel.

In Efeziërs 4: 32 staat: 'Wees goed voor elkaar en vol medeleven'. Dit willen leden van de Brug-Es Kerk in Dwingeloo in de praktijk brengen in deze coronatijd met de actie Helpende Handen. Jezus navolgen in een tijd waarin dat meer dan nodig is.

Helpende Handen bestaat uit een groep van 25 dorpelingen. Ze willen zich praktisch inzetten voor mensen in hun eigen gemeenschap, gelovig of niet om zo naastenliefde en barmhartigheid concreet handen en voeten te geven. Geloven is een werkwoord. Je moet het doen. Een aantal vrijwilligers is verbonden aan de kerk maar er doen ook mensen vanuit de Zonnebloem mee en een aantal 'gewone' inwoners van Dwingeloo. Kerkmuren bestaan even niet in het Drentse dorp.

Zes weken is Helpende Handen actief, sinds het begin van de crisis. Er gebeurde al veel. Zo zamelden vrijwilligers paaseitjes in voor de Voedselbank en deelden dorpelingen 45 pakketjes uit aan kinderen met alle benodigdheden om er een palmpaasstok van te maken. Ook is er voor de bewoners van de Weyert een draaiorgel geregeld dat onder een stralende zon een middag speelde. Er worden boodschappen gedaan en er wordt gekookt voor mensen. Ook wandelen of fietsen vrijwilligers met mensen om zo afleiding en ondersteuning te bieden. Alles uiteraard met inachtneming van de RIVM-regels. Fundament onder dit alles: omzien naar elkaar, een Bijbelse plicht.

„We begonnen met 'kleine' dingen in het begin van de coronacrisis. We merken dat een beetje aandacht veel goed doet bij mensen. Het hoeft allemaal niet zo 'groots' te zijn, maar laten weten dat je aan iemand denkt kan veel voor iemand betekenen. Af en toe 'borrelt' er weer een idee op bij mij en probeer ik dit samen met anderen verder vorm te geven”, zegt Ilonka Reyneveld (50) uit Eemster, een van de initiatiefneemsters van Helpende Handen.

Dwingelers sturen ook kaartjes naar elkaar. Ze kunnen elkaar niet bezoeken, maar zo toch kenbaar maken dat ze om elkaar geven. Er hangt een boodschappentas bij de brievenbus van Ilonka, met daarin zakjes met kaarten. „Bij iedere kaart zit een adres, waarvan we denken dat degene het leuk zou vinden om een kaartje te krijgen in deze tijd van weinig contact. Deze tas vul ik regelmatig bij met nieuwe adressen. De vrijwilligers komen regelmatig even langs om wat kaartjes eruit te halen en te versturen. Er zijn inmiddels meer dan 125 kaarten verstuurd, vooral ook naar bewoners van woonzorgcentrum De Weyert in het dorp.”

Afgelopen weekend vond de grootste actie tot nu toe plaats in het dorp: een Soepje voor de Zondag. Dorpelingen konden soep voor zichzelf bestellen of voor familie of buren. Bestellingen konden ze via de telefoon of de mail doorgeven. Deze gegevens stonden in een nieuwsbrief die de kerk wekelijks online zet. Een klein gebaar. Zo van: we zijn er voor elkaar. Bert Staal, docent aan het Drenthe College en jarenlang kok, maakte thuis in zijn eigen keuken zestig liter tomaten- en groentesoep. Deze actie was niet alleen voor de leden van de Brug-Es Kerk, maar voor iedereen in Dwingeloo. „Dit viel letterlijk en figuurlijk erg in de smaak en mensen vroegen zich af of er een vervolg komt”, zegt Ilonka.

Helpende Handen in Dwingeloo gaat door. Zolang als nodig is. Er staat alweer een nieuwe actie op stapel. Deze keer op Moederdag. Ook dit is een dag die door de coronacrisis anders wordt en waarop veelal ouderen het gemis van hun kinderen voelen die niet op bezoek mogen komen. „Als teken van verbondenheid en saamhorigheid hebben we hier ook iets voor bedacht. Gemeenteleden kunnen op deze dag bij Helpende Handen iets lekkers bestellen voor bij de koffie. Dit wordt ook weer gebakken door Bert Staal. En zal door de vrijwilligers weer huis aan huis worden bezorgd op zaterdag 9 mei”, zegt Ilonka. Een klein taartje, maar een groot teken van liefde.