Biertje met de dominee

๐—–๐—ฎ๐—ณ๐—ฒฬ ๐—ฒ๐—ป ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐——๐˜„๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ผ๐—ผ: ๐—•๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ท๐—ฒ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ผ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ฒ๐—ฒ.

โ€˜Is er meer tussen hemel en aarde? Wat is de zin van het leven? Waar word ik รฉcht gelukkig van?โ€™ Dit soort diepe vragen worden op twee plekken vaak gesteld: in de kerk en aan de bar. Vaak geldt: hoe later op de avond, hoe dieper de gesprekken. Toch is het publiek van die twee plekken meestal best verschillend.

Veel mensen denken dat de kerk saai of passรฉ is en dat de mensen die er komen hoogbejaard zijn. En het klopt ook wel: als je niet gewend bent om naar de kerk te gaan, is het ook best een beetje een vreemde plek. Terwijl de grote vragen van het leven vroeg of laat toch wel een keertje op je pad komen, en het geen kwaad kan er eens over door te praten.

Daarom is er in Dwingeloo een unieke samenwerking ontstaan tussen cafรฉ โ€™t Hof van Dwingeloo en de Brug-Es Kerk. Dominee Mark de Jager โ€“ zelf een liefhebber van zowel diepe gesprekken als goed bier โ€“ organiseerde in november 2022 de eerste editie van โ€œBiertje met de domineeโ€.

Iedereen tussen 20-35 jaar is welkom om aan te schuiven en mee te praten. Gelovig, ongelovig, twijfelend, dat maakt niet uit. Onder een genot van een goed biertje โ€“ of ander drankje naar voorkeur โ€“ gaan we in gesprek over de diepe vragen van het leven. Het eerste rondje is op kosten van de kerk.

Waarom dit initiatief? Ds. Mark zegt: โ€œHet is denk ik een initiatief waar behoefte aan is, want veel mensen vinden het ingewikkeld om over grote vragen te praten, maar om nou direct naar de kerk te gaan is ook zo watโ€ฆ Dan kan een goed gesprek in het cafรฉ net wat beter werken. Dit initiatief heb ik samen met leeftijdsgenoten in de kerk bedacht. In de Brug-Es Kerk hebben we een enthousiaste groep twintigers, die naast naar de kerk gaan, ook bedreven zijn in bierdrinken. Zij willen hun enthousiasme graag delen met hun vrienden die minder graag de kerk binnenstappen. Nu combineren we het nuttige met het aangename.โ€