Vragen over het geloof

“Geloven” is de “core-business” van de kerk. We hebben 2000 jaar ervaring in het nadenken over de grote vragen van het leven, en staan wekelijks stil bij wie God is en wat geloven anno 2021 inhoudt.

Als je meer wil weten over wat wij geloven, dan kun je altijd een persoonlijk gesprek aanvragen met iemand van de kerk. Meer informatie daarover vind je hier.

Als je meer wil weten over de “basics” van het christelijke geloof, dan kunnen we je van harte onze Alphacursus aanraden.

Alphacursus

De Alphacursus is een wereldwijd programma om kennis te kunnen maken met het Evangelie. De kerken in Diever-Dwingeloo hebben jarenlang de cursus aangeboden. Veel mensen hebben enthousiast meegedaan. Op de website van Alpha-Nederland is nog veel meer te lezen over het prachtige aanbod. Hieronder een opwarmertje. Eerdere deelnemers raden aan: “Laat je door Alpha inspireren”.

Alpha is erop gericht mensen te helpen om Jezus te leren kennen en een relatie met Hem te ontwikkelen. En we zien dat het werkt!
Alpha is een plek waar mensen op een vrijblijvende manier meer kunnen leren over het christelijk geloof. Zo blijkt dat 92% van de deelnemers op Alpha een positieve invloed ervaart op hun leven en geloof. Een groot deel van de mensen die naar Alpha komen twijfelen over het geloof. Uit onderzoek is gebleken dat ruim de helft van deze deelnemers Gods liefde heeft ervaren op Alpha.

Alpha is een wereldwijd beproefd concept en wordt gebruikt in veel soorten kerken. Inmiddels hebben ruim 25 miljoen mensen een Alphacursus gedaan, in allerlei verschillende landen en talen. Op al die plekken zijn de thema’s en de opbouw van Alpha hetzelfde. Die opbouw is dus niet willekeurig.

Alphacursus als eerste kennismaking met het geloof of als verdieping

De Alpha cursus is voor iedereen; als eerste kennismaking of als verdieping. Hieronder een globale opbouw. 

  • Alpha begint met een introductie-bijeenkomst die deelnemers de kans geeft om te ontdekken of Alpha iets voor hen is. Het thema is ‘Is er meer?’ 
  • De twee bijeenkomsten die daarop volgen gaan over Jezus, de kern van het christelijk geloof: ‘Wie is Jezus?’ en ‘Waarom stierf Jezus?’ 
  • De vier bijeenkomsten erna gaan dieper in op hoe je een relatie met God kunt ontwikkelen en onderhouden. Van ‘Hoe kun je geloven?’ tot ‘Hoe leidt God ons?’
  • Er wordt ook een Alpha weekend georganiseerd. Dan gaat het over de persoon en het werk van de Heilige Geest. Een belangrijk moment op Alpha. Het weekend is middenin de cursus zodat er voldoende relatie is opgebouwd met de deelnemers en de deelnemers klaar zijn voor een volgende stap. In het weekend worden deelnemers uitgenodigd om een stap richting God te zetten.  
  • De bijeenkomsten na het weekend gaan vervolgens over de praktijk van het christelijke leven. Hoe ga je om met het kwaad in de wereld, vertel je anderen ook wat je gelooft en welke plek heeft de kerk eigenlijk? Alpha eindigt met de plek van de kerk omdat Alpha vaak een beginstap is voor deelnemers. Daarna is het belangrijk om een duurzame geloofsgemeenschap te vinden om onderdeel van te worden. Soms is dat direct al in de kerk, vaker is er nog wat meer tijd nodig om met de Alpha-groep te blijven optrekken en de deelnemers te helpen een plekje te vinden in een kerk waar ze zich thuis voelen.

 

Als je interesse hebt in de Alphacursus, of vragen hebt over het geloof, neem dan gerust contact op.